Q & A aug 2024


Kyrkpressen och andra medier (Hbl, Yle) har plockat upp nyheten om att Puls Helsingfors inte längre är en del av Petrus församling.

Många har frågat sig varför vi inte kunde stanna i och under Petrus församlings nya ledarskap. Pulsgemenskapen vill inte ta ställning till vad som händer i Petrus församling, och behöver satsa på att bygga upp sin egen verksamhet.

Nedan vill jag ändå kort svara på några av de vanligare frågorna som ställts.

Vad är Puls?

Puls grundades som en ny gemenskap i Petrus församling för ganska exakt 15 år sedan. Vi är en samling människor som samlats kring en gudstjänst, men som också haft smågrupper, ledarutbildning, coaching och mycket annat. Det har varit mycket frivilligengagemang både i form av undervisning, musik, teknikansvar, förbön, barnarbete och hemgemenskaper. Därtill har Pulsgemenskapen ordnat lärjungaskola, konferenser, läger mm. I allmänhet har arbetet koordinerats av någon anställd i Petrus församling med ett brett team av frivilliga i alla åldrar, som burit stort ansvar. Ledarteamet har rapporterat till och lytt under kyrkoherden.

Varför lämnar ni Petrus?

Petrus församling har fått en ny (tf) kyrkoherde som vill förändra församlingens inriktning och vision åt ett håll som vi inte tror på, och som vi inte vill vara med på. Frivilliga medarbetare väljer ju själva vad de vill sätta sin tid, pengar och energi på. Den nya riktningen intresserade inte människor i vår gemenskap.

Vi har öppet sagt att vår vision och inriktning är den samma som Petrus församling har haft redan länge. En majoritet i Petrus församlingsråd (inkl. den nya kyrkoherden) vill nu ändra på Petrus församlings linje, på ett sätt som inte går att kombinera med den gamla visionen.

Handlar det om att den nya kyrkoherden är kvinna?

Nej, inte ett dugg.

Vad handlar det om då?

Den övergripande rubriken är att vi har olika vision och olika riktning. Vi går inte åt samma håll med den nya kyrkoherden och församlingsrådets majoritet i Petrus församling.

Det handlar om grundläggande skillnader i synsätt som:

  • olika syn på vad Bibeln är
  • olika syn på vad en församling är
  • olika syn på vad det innebär att vara en kristen
  • olika förståelse av Jesus’ sista befallning till sina lärjungar (dop- och missionsbefallningen)
  • olika syn på andra religioner och nyandlighet
  • olika syn på karismatik (den Helige Andes verk och verksamhet)

med mera.

I den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland har kyrkoherden stor makt då det gäller församlingens verksamhet. Kyrkoherden har nästan ensamrätt att besluta i frågor om vilken teologisk riktning och linje församlingen ska ha, vad som får undervisas, vad som betonas, osv. I nuvarande situation är hälften av Petrus församlingsråd i stort sett på samma linje som den nya kyrkoherden. Så kyrkoherdens linje är den som gäller.

Vi har ett stort gäng människor som offrat mycket tid, energi och pengar på den här gemenskapen och arbetet. Vi känner starkt för den, och har varit med för att vi trott på vad vi gör.

Förra året samlade Petrus församling över 100 personer till en tackfest för de frivilliga i församlingen. En stor del av dessa frivilliga var aktiva från Pulsgemenskapen. Dessa har också engagerat sig i annan församlingsverksamhet och hjälpt till här och där.

Varför kunde ni inte försöka stanna kvar?

Under årets lopp har det förts flera diskussioner med den nya kyrkoherden, där det förklarats hur vi tänker. Över 100 personer skrev på upprop eller brev till församlingsrådet och vädjade till dem om att församlingens linje är något som människor känner starkt för. Människor vädjade också till biskopen i Borgå och var måna om att riktningen för arbetet i Petrus inte skulle ändras, för då skulle merparten av de frivilliga inte vilja stanna kvar.

Efter att kyrkoherdevalet 3.4.2024 gick som det gick (6-6 i församlingsrådet, avgörande av domkapitlet 29.4.2024, och sedan en besvärsprocess till förvaltningsdomstolen) fördes också fler samtal med den valda kyrkoherden. Ledarteamet för Puls frågade om vi förstått henne rätt på flera punkter (alla ovannämnda skiljefrågor och någon till).

Budskapet vi fick var att vi nog förstått henne rätt i fråga om skiljelinjerna, och att hon vill ändra församlingens linje. Hon önskade ändå att vi skulle stanna i Petrus församling, men gjorde klart att det som sker i Petrus församling lyder under kyrkoherden, och att hon vill påverka det.

Vi ger henne rätt i tolkningen av kyrkoherdens mandat. Kyrkoherden har rätt att bestämma linjen. Det som händer i församlingen är på kyrkoherdens ansvar och under kyrkoherdens kontroll. Därför tyckte vi att det är bättre för hela församlingen och alla parters arbetsro att vi söker oss någon annanstans, då vi inte kan tänka oss att vara med på den nya riktningen.

Var inte det här lite lättvindigt eller för snabbt?

Vi som valt att stiga ut har inte gjort det lättvindigt. Vissa av oss har satsat över 30 år på Petrus församling och dess företrädare, och än fler har varit med ändå från starten med Puls för 15 år sedan. Det är en enorm smärta och sorg att det gick så här.

Samtidigt är det klart för oss att vi inte med gott samvete kunde stanna kvar. Och eftersom en överväldigande majoritet vill fortsätta samlas ansåg vi det inte rätt att bara lägga ner allt.

Processen har pågått i över ett år. Diskussioner med den nu tillförordnade kyrkoherden har pågått sedan februari. Det har gång på gång gjorts klart både från församlingsrådet och kyrkoherden att man vill ha en linjeändring, och att Puls behöver anpassa sig till det.

Vi tycker att den nya kyrkoherden varit väldigt konsekvent i sin linje och sitt handlande. T.ex. på det första församlingsrådsmötet som hon förberedde ströks dop- och missionsbefallningen ur Petrus församlings verksamhetsplan (församlingsrådets protokoll 2024-8, 83 §, sid 3-4), där den funnits en lång tid.

Den nya riktningen är nog klar, om man väljer att se den. Vi tycker det är att hedra den nya kyrkoherden att ta henne på allvar och på orden, och utgå från att hon menar vad hon sagt. Vi fick också klara besked om att vi inte kunde fortsätta i vår egen riktning om vi är en del av Petrus församling. Vi ville inte vänta på ”en kollision”, utan ansåg det vara bäst att frivilligt stiga åt sidan.

Hur har processen sett ut?

Vi har samlat de frivilliga ansvarsbärarna i Pulsgemenskapen flera gånger under våren och sommaren. Under dessa träffar har alla fått ställa frågor och kommentera hur de upplever situationen. Efter att diskussioner med kyrkoherden förts och den nya kyrkoherden gjort klart att Puls inte kan stanna i Petrus och fortsätta som förr, presenterade vi vår gemenskap med följande fråga:

Med beaktande av det vi vet idag, skall vi försöka stanna i Petrus eller borde vi bli en självständig enhet?

Rösterna föll:
0 – stanna i Petrus
3 – vet inte
23 – bli självständiga

Efter omröstningen utvidgade vi frågan till den större skaran av frivilliga (alla kunde inte närvara vid mötet den 6 augusti), och då skrev 46 personer på ett dokument där de godkänner vår vision och vill vara med om att bygga något nytt.

Dessa 46 personer fick vara med och välja ett nytt ledarteam (det gamla hade utsetts av kyrkoherden i Petrus församling). Nio kandidater ställdes upp, och fem personer valdes till det nya ledarteamet genom en anonym elektronisk omröstning. Ledarteamet valde sedan inom sig Christoffer Perret till ordförande. Teamet inledde sitt mandat 12.8.2024. 

Det nya teamets mandatperiod är hösten 2024, och uppgiften är att lotsa in gemenskapen i en ny tid utanför Petrus församling.

I nuläget är över 80 personer med på infolistan för den nya Pulsgemenskapen. Fler och fler ansluter sig när budet sprids. 

Några i Pulsgemenskapen har också valt att inte komma med på det nya i det här skedet och det är förstås okej.

Är ni nu en ny församling?

Vi är inte en egen församling. Vi vet inte heller vad vi kommer att bli. Det får framtiden utvisa.

Det vi vet är att Pulsgemenskapen betytt mycket för oss alla, och att vi vill fortsätta samlas som gemenskap. Eftersom det inte gick att fortsätta i Petrus församling (utan att samtidigt gå med på att byta vision), ville vi hellre fortsätta samlas utanför Petrus församling.

Vi måste i sinom tid ta ställning till om vi skall vara en egen förening eller en del av något annat, hur vår relation till ev.luth. kyrkan ser ut, och så vidare. Det finns många öppna frågor, som vi inte har svar på särskilt fort. 

Har ni som personer skrivit ut er ur kyrkan eller Petrus församling?

Som kollektiv, nej. Varje individ gör sitt eget beslut där. Det här har för oss handlat mest om var vår gemenskap kan samlas och verka fritt, inte om medlemskap.

För egen del kan jag (ordförande) meddela att jag inte har skrivit ut mig ur kyrkan eller Petrus församling.

Vad skall ni göra nu?

Vi har bestämt att vi skall skynda långsamt, men fortsätta samlas. Så småningom kommer det kanske att klarna vilken samlingsrytm vi skall ha, och hur det i praktiken kommer att se ut.

Varifrån kommer pengarna?

De aktiva i Pulsgemenskapen har under en längre tid gett av sina egna pengar för att bl.a. finansiera anställda i Petrus församling. Människornas privata givande behövs för att täcka löpande kostnader i det nya Puls. Penninginsamlingen ordnas fortsättningsvis på ett lagligt sätt. 

Jag har hört att ni är en del av SLEF nu…?

Nej, vi är inte en del av SLEF (som är en av kyrkans officiella missionsorganisationer). Vi är oss själva.

Vi behövde på mycket kort varsel ett stort samlingsutrymme på en söndag, och det som först erbjöds oss var finska Sleys utrymmen i Berghäll. Vi betalar hyra åt Sley, och är tacksamma för att vi fick komma in i deras utrymmen, men har inte något annat samarbete. Vi skall utvärdera hur bra vår verksamhet fungerar i lokalerna, och hur väl mötestiden fungerar för oss.

Är det här en maktkamp?

Ja och nej. Hälften av församlingsrådet ville ha en förändring i Petrus församlings vision och riktning. De ville ha en ny kyrkoherde som förverkligar en linjeändring.

Efter en omständig process har de som ville ha en förändring fått en förändring, åtminstone för tillfället. Ett besvär är inlämnat till förvaltningsdomstolen, och väntar på behandling. Genomsnittsbehandlingstiden för tillfället lär vara cirka 1,5 år.

De som ville ha en förändring ”vann”. Men det gick som en stor majoritet av församlingens frivilliga i förväg meddelat; de vill inte vara med på en sådan förändring. Så de har nu sökt sig någon annanstans.

Alla måste göra sina egna beslut gällande om de vill eller kan stanna i Petrus församling med en ny linje och kyrkoherde. Där är vi alla individer.

För oss som valde att gå handlar det om att vi vill fokusera på det som gett oss energi och liv – att samlas tillsammans. Vi vill inte stanna och ha en pågående maktkamp.